Compensarea creantelor fiscale reprezinta stingerea debitului de plata datorat de catre contribuabil cu sumele de rambursat de catre stat sau cu sumele platite in plus sau de restituit.
Astfel se pot stinge creantele statului sau ale unitatilor administrativ teritoriale ori a subdiviziunilor acestora, reprezentand impozite taxe, contributii si ate sume datorate la bugetul general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume.
Compensarea se face doar atunci cand cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor cat si cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica.
Creantele fiscale datorate se compenseaza prima data cu obligatiile datorate aceluiasi buget si apoi proportional cu sumele datorate altor bugete.
Creantele fiscale care au luat nastere in urma rapoartelor juridice vamale se compenseaza cu sumele de restituit de aceeasi natura si apoi cu sumele de plata la alte bugete.
Creantele care iau nastere in urma cesiunii notificate se sting prin compensare cu obligatiile pe care cesionarul le are la data notificarii cesiunii.
Creantele se compenseaza la data la care exista deodata si cand sunt exigibile si lichide.
Exigibilitatea intervine:
• La data scadentei;
• La termenul prevazut de lege pentru depunerea TVA cu suma negativa in limita sumei aprobate la rambursare de catre organul fiscal;
• La data depunerii cererii de restituire a TVA in limita sumei aprobate de organul fiscal;
• La data comunicarii deciziei pentru obligatii fiscale principale precum si pentru obligatiile fiscale accesorii stabilite de organele competente;
• La data depunerii declaratiilor fiscale rectificative pentru diferentele de plata stabilite de contribuabil;
• La data comunicarii actului de individualizare a sumei, pentru actele comunicate de organul fiscal;
• La data primirii de catre organul fiscal a titlurilor executorii de la alte institutii in vederea executarii silite;
• La data depunerii cererii de restituire in limita sumelor aprobate pentru restituire de catre organul fiscal.
Compensarea poate avea loc si din oficiu. Contribuabilul va fi anuntat in termen de 7 zile de la data efectuarii operatiunii.
Autoarea articolului este Luana Agapie.
Daca persoana juridica are de incasat de la stat sume pentru Deconturile de pensionari, acestea se pot compensa cu obligatiile pe care pj le are de achitat in ceea ce priveste TVA?